Peace of mind..

Spritual dalam diri penting, bila spiritual kuat ianya dapat menguatkan emosi dan akal manusia. Pabila hati sentiasa bersamanya ketenangan akan datang dengan sendiri. Bersyukur kerana masih lagi berada di bawah lingkungan rahmat Nya.

Alhamdulillah telah berlalu 9 zulhijjah 1431h, puasa di hari nahal. Seronok tengok gelagat arab-arab yang sedang gembira bershopping. Sambil melihat gelaqat mereka aku terdengar alunan talbiah, ya Allah rindunya aku pada Haramain, pada Makkah dan Madinah. Betapa banyaknya sejarah saudara kita di dalam memperjuangkan agama yang kita sayangi dan banggai.

Segalanya bermula di bait arqam ibn al arqam sehingga ke pembukaan Makkah, tak akan berhenti sehinggalah musnahnya dunia ini.. Perjuangan mengajak manusia pada yang Maha Pencipta, menyebarkan islam yang syumul, mengajak kepada yang ma’ruf dan meninggalkan pada yang mungkar dan banyak lagi. Semua itu tak semudah kita membaca kisah-kisah dari kitab sirah nabi-nabi yang terdahulu, tak semudah kita bercerita kisah Nabi Ibrahim a.s yang mengorbankan anak kesayangnya Ismail a.s, tak semudah kita dengar apa yang dilalui oleh saudara kita di Palestine. Semua itu mudah kita ungkap menggunakan deria kita tapi bila direnung, hayati, nilai, fahami apa sebabnya sebenar mereka semua sanggup berusaha biarpun diuji dengan airmata, keluarga dan masyarakat tapi mereka masih lagi teguh dan sabar..

Amalan asas yang istiqomah serta keyakinan pada Allah dapat membantu kita berhadapan dengan semua ujian yang datang, sama ada ujian berupa berterusan seperti machine gun atau pun sebaliknya seperti cannon dapat kita tangani, biiznillah insyallah. Biar sedikit asalkan istiqomah seperti yang selalu kita dengar “sikit-sikit lama-lama jadi bukit”.. Bina kekuatan daripada keyakinan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: